SÅ HÄR SPELAR DU BRIDGE

Bridge är ett kortspel för fyra personer

Så här spelar du bridge

Juniorerna Ola Rimstedt, Linus Dahlström, Simon Ekenberg och Mikael Rimstedt visar hur man spelar bridge.

Hur får man poäng?

Poäng får man genom att vinna stick. Ett stick är när varje spelare spelat ett kort. Den som då spelat det högsta kortet vinner sticket. Särskilda poängtabeller finns för ändamålet.

Hur går själva spelet till?

Bridge är ett kortspel för fyra personer. Spelarna som sitter mitt emot varandra bildar par och spelar tillsammans. Bridge spelas med en helt vanlig kortlek där alla 52 korten delas ut och varje spelare således får 13 kort. Det betyder att det finns totalt 13 stick att vinna för paren.

Varje spel (kallas giv) består av två moment. Det första momentet är att man har en budgivning där varje spelare i tur och ordning konkurrerar om att försöka bjuda högst. Den som bjuder högst vinner budgivningen och detta ligger då till grund för det andra momentet själva spelet. Vanliga andra spel som liknar bridge i det här med att ha en budgivning är 4-manswhist och plump. I båda dessa spel kontrakterar man sig för ett spel innan man spelar och ser hur det lyckades.

Spelet går alltså ut på att, tillsammans med sin partner, ta det antal stick som man tidigare bjudit. Om man inte ”vann” budgivningen spelar man försvar och då försöker man givetvis se till att den andra sidan misslyckas med sin uppgift. Flera varianter finns här i spelet där man ges bonuspoäng om man bjuder visst högt, det finns zoner som ger mera poäng och riskerar större utbetalningar om man misslyckas och motståndarna kan ”dubbla” kontraktet för att få mer poäng när de tror den andra sidan kommer att misslyckas.

Inget turspel!

Många som spelar kort tror att tävlingsbridge precis som de flesta andra kortspel mycket handlar om att ha ”tur med korten”, men så är inte fallet.

Skälet är att det är många bord som spelar samtidigt och ens motståndare är de som sitter på samma position som en själv vid övriga deltagande bord och det är dem ens resultat jämförs mot.

Vid en bridgetävling är det slutsumman av varje spel som jämförs mellan det antal bord som varit med och tävlat. De fyra spelarna kallas, och sitter, efter våra väderstreck. Nord och Syd spelar tillsammans mot Öst och Väst.

På bridgebordet används en liten plastbricka med fyra fack, och i dessa fack finns spelarnas kort. Alla som spelar given har alltså exakt samma kort som de andra som tävlar på ens väderstreck. Då alla har exakt samma kort spelar det ingen roll om det är ess eller kungar, tvåor eller treor. Alla har ju exakt samma förutsättningar vad gäller korten, och istället för tur gäller det genom ens skicklighet att vinna så mycket som möjligt tillsammans med sin partner.

Vid en tävling spelar man normalt sett mellan 24 och 28 brickor. Dessa resultat överförs sedan genom sammanräkning till ett protokoll och då får du ett slutresultat för hela tävlingen. Att spela så många givar tar normalt sett mellan tre och fyra timmar.

Det är alltså de olika givarnas resultat vid varje bord som kommer att jämföras med varandra och det är den jämförelsen som ligger till grund för vem som kommer att vinna! Det betyder att på varje giv tävlar Nord-Syd mot alla andra par som sitter Nord-Syd på just den given och inte som kan tyckas mot det par som sitter Öst-Väst som de faktiskt spelat mot.

SE OCKSÅ

MINIBRIDGE

Kom snabbt igång med att spela bridge

BLI MEDLEM

Spela på alla klubbar anslutna till Svenska Bridgeförbundet